RENTACRED

"Gaseste serviciul care iti place si vei adauga cate cinci zile fiecarei saptamani" Michelangelo Buonarotti

Blog

view:  full / summary

Ne angajam pe pile?

Posted by rentacred on January 31, 2013 at 10:15 AM Comments comments (476)

Ne angajam cu pile ?

 

Pe data de 1 iunie 2011 ziarul Romania Libera publica un articol :”Angajari pe pile, cunostinte si relatii”( http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/angajari-pe-pile-cunostinte-si-relatii-226977.html)

Articolul are ca sursa de inspiratie afirmatiile sefului AJOFM Cluj:” „Ne confruntăm cu situaţia în care angajatori care aveau oferta de locuri de muncă vacante la AJOFM respingeau recrutarea altor persoane, care nu puteau, astfel, să îşi verifice competenţele şi pregătirea profesională. Este vorba despre discriminare, se îngrădeşte liberul acces al unei persoane la un loc de muncă, ca atare trebuie modificată legislaţia cu privire la comunicarea locurilor de muncă vacante, pentru a exista reguli ca angajatorii să dea acces liber oricăror persoane care îndeplinesc condiţiile.”

O alta gazeta, pe sufletul poporului, dezvaluie cum se face selectia si recrutarea personalului in industria miniera, mai précis la Complexul Energetic Oltenia.Ca metoda de acces la un job aceasta companie practica spaga la dom’ director. Ca de paregzamplu, spaga pentru postul de palmas era de cca 20.000 lei noi.Pentru functii mai de soi, nu s-au publicat tarifele…

(http://www.pandurul.ro/Investigatii/2012-0920/Cat+e+spaga+pentru+un+loc+de+munca+in+minerit)

Sirul metodelor moderne de selectie si recrutare a fortei de munca se completeaza cu…angajarea pe criterii de apartenenta politica.Pentru exemple, cautati si singuri pe goagal.

 

De aici incolo, parerile se vor imparti dupa cel putin urmatoarele criterii:

 

• Bafta personala la angajare completata cu stabilizarea pe post si asteptarea linistita a pensionarii

• Folosirea uneia din metodele de mai sus la angajare, completata cu negarea realitatii si efortul psihicului propriu de a uita lucrurile care nu iti fac cinste

• Dobandirea calitatii de “ neangajabil”, calitate care depinde de multi factori scapati de sub control

• Elitele de conjunctura

 

 

Prima categorie de va afisa o atitudine de nepasare totala.Ei stiu ca mersul “pe burta” si “ciocul mic” sunt metode de supravietuire pe post.Dincolo de orice tendinte in HR, dincolo de orice cutremure structurale petrecute la nivel de companie sau la nivel macroeconomic, ei vor gasi intotdeauna portita care ii transforma in oameni de nadejde.

A doua categorie se imparte in mai multe subcategorii.Sucategoria PCR(pile, cunostinte si relatii) clasica.Se caracterizeaza prin aptitudini de socializare iesite din comun, retea de prieteni si/sau de rude care au influenta in anumite cercuri …Toti membrii acestei retele se bazeaza pe loialitate si interese reciproce.

A doua subcategorie, beneficiarii networkingului, neaga orice implicare a unor interese de ordin material sau de putere.Ei sunt partea curata a sistemului PCR si pretind ca reusita se datoreaza in exclusivitate recunoasterii neconditionate a meritelor.

A treia subcategorie, persoanele care ung osiile potrivite, cu sumele potrivite, au la randul lor conexiunile necesare pentru ca spaga sa ajunga intocmai si la timp acolo unde trebuie.

Categoria a doua va nega intotdeauna ca a folosit metode ocolite si nu tocmai ortodoxe pentru a obtine un loc de munca.Asa se explica urmatorul fenomen: in sondajele de opinie apar procente semnificative de “useri “ spaga+PCR, insa daca intrebi persoane concrete, intotdeauna vor nega practicarea acestui sport national.E un fenomen similar coruptiei: coruptie exista, insa nu pot fi identificati coruptii.Si asa va ramane.

 

A treia categorie este categoria dezavantajata. Ei sunt victimele muncii la negru sau sunt zilieri. Enumeram aici: proaspetii absolventi ai sistemului nostru de invatamant, persoanele calificate pentru meserii fara cautare pe piata muncii, persoanele trecute de o anumita varsta( in perioada de boom economic varsta de 35 ani era considerata critica, acum varsta critica a urcat pana la 50 de ani), fostii detinuti, persoanele cu handicap, persoanele fara recomandari sau cu un background negativ.

 

Ultima categorie va gasi intotdeauna argumentele teoretice care justifica orice.Autori celebri vor fi chemati ca martori in sprijinul oricarei idei nastrusnice.Vor publica studii care neaga orice anomalie sau deficienta.Vor adauga calcule matematice complicate din care rezulta fara echivoc normalitatea (chiar necesitatea neocuparii integrale a fortei de munca), vor anexa grafice si iti vor da in final bibliografia, obligatoriu in limba engleza.

 

Ne angajam pe pile sau nu? Nici macar nu are importanta.Pentru ca,oficial ne merge bine.Avem un “nou” cod al muncii care ofera angajatorilor oportunitati nebanuite.De pilda angajarea de proba a unui numar N de salariati intr-un an calendaristic. Doar cei mai performanti vor ramane pe durata nedeterminata(ma rog, pana la intrarea firmei in insolventa).

Avem o rata a somajului de 5,59 procente, mult sub media EU (11 procente).Potrivit ANOFM in decembrie 2012 in Romania erau doar 493.775 someri.Raportat la populatia activa, aprox 10 milioane, e o nimica toata!

Merita, in aceste conditii, sa ne facem sange rau pentru modul cum dobandesti un job?

Fata de 9 milioane de oameni care au loc de munca, cei ramasi fara job sunt cantitate neglijabila. Evident, de ciuda, scornesc tot felul de povesti…


 

 

Discriminarea la angajare: produs al imaginatiei sau realitate?

Posted by rentacred on December 12, 2012 at 4:45 AM Comments comments (0)

 Tot mai multe tari recunosc existenta discriminarilor directe sau indirecte si care se manifesta in egala masura atat la recrutarea personalului cat si la locul de munca.

Eurostat a publicat o statistica referitoare la existenta in tarile membre ale Uniunii Europene a  discriminarii pe piata muncii, statistica pe care o puteti parcurge aici:http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Employment_statistics

Specialistii romani in resurse umane ocolesc abil problema existentei vreunei discriminari la angajare.Intotdeauna exista o alta explicatie: candidatul nu a stiut sa isi redacteze un  CV corespunzator,profilul candidatului nu corespunde exigentelor firmei, fiecare dintre noi suntem singurii vinovati de esecul in cariera.Motivatiile parcurg intreg spectrul patologic si psihologic, asa incat citind toata literatura de profil iti vine sa bagi capul in punga intocmai personajului din desene animate si sa plangi disperat:"sunt urat, sunt prost, nimeni nu ma vrea....."

Pe de alta parte nu poti admite existenta unui comportament inechitabil doar in baza unor sustineri ale candidatilor neinvitati la interviu sau care nu au fost angajati.Multi dintre aplicantii la ofertele de joburi aplica haotic, fara macar sa citeasca anuntul in intregime.Dar...exista si o categorie de aplicanti care se potrivesc cerintelor comunicate in anunt si totusi..nimeni nu ii invita nici macar la un interviu.Care sunt cauzele pentru care aceasta din urma categorie este ignorata total de catre recruiteri?

Avansez  niste ipoteze:

1. Datorita numarului mare de candidati  recrutorii  nu reusesc sa citeasca toate CV-urile.Desi aceasta este munca lor.Desi au cel putin 30 zile pentru a identifica un potential candidat eligibil.Desi oferta de angajare este reactualizata iar si iar...

2. Oferta de munca nu este reala.Unele companii publica anunturi de angajare pentru a studia piata.Unele pentru a intimida...sa se vada mai bine ca nimeni nu este de neinlocuit si oricand asteapta o suta de doritori la usa

3. Nu sunt publicate toate cerintele angajatorului.Adica omul vrea doamna/domnisoara cu varsta pana in 25 ani, aspect fizic placut, fara obligatii..Ar mai fi si alte ascunzisuri: modul de plata a salariului, intelegeti..chestiile astea stirbesc din prestigiul companiei.Si atunci nu se scriu, dar sunt puncte forte la selectie.Din punct de vedere juridic sunt si discriminari, dar nimeni nu isi bate capul cu prostii de astea.Si atunci venim cu argumente credibile: CV-ul nu reflecta experienta si aptitudine aplicantului intr-o masura care sa il recomande pentru a fi angajat.Deja daca faci o astfel de afirmatie recunosti ca omul isi cunoaste meseria.Dar cunoasterea profesiei paleste in fata tehnicii de redactare a unui CV...

Nici statisticile oficiale nu ne ajuta prea mult intru lamurirea problemei.Iata ce ne da INSSE pentru trimestrul II 2012 in privinta somajului:

Pe sexe si grupe de varsta:

-populatie activa cu varsta cuprinsa intre 15-24 ani, femeile si barbatii se bucura de egalitate in privinta statutului de somer

-populatie activa cu varsta cuprinsa intre 25-34 ani, barbatii incep sa fie defavorizati la angajare in masura mai mare decat femeile.Evident nu din cauza motivelor prezentate la pct.3, ci din cauze necunoscute;

-populatie activa cu varsta cuprinsa intre 34 -44 ani, procentul de someri din randul femeilor tinde sa egaleze procentul barbatilor.Din nou cauze necunoscute

-la grupa de varsta cuprinsa intre 55 ani si peste, femeile somere ating un procent nesemnificativ.Se pensioneaza anticipat probabil..

Pana aici totul e bun.Pentru ca am numarat somerii intre ei.Si echilibrul intre cifre se apropie de perfectiune.Nu am numarat  functie de aceleasi criterii si pe cei angajati cumva(cu contract de munca, la negru, alte categorii).Rezulta vreo discriminare?

Este de asemenea normal ca in mediul urban sa fie mai multi someri intrucat in mediul rural omul se intretine din roadele pamantului...Sursa de inspiratie o gasiti aici: http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/somaj/somaj_IIr_12.pdf.

Dar somerii sunt preluati din raportarile ANOFM.Somerii, conform definitiei impuse de BIM:" sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele 3 condiţii: (i) nu au un loc de muncă; (ii) sunt disponibile săînceapă lucrul în următoarele două săptămâni; (iii) s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă,oricând în decursul ultimelor patru săptămâni."Sunt si persoane care nu se inregistreaza la AJOFM ca fiind in cautarea unui loc de munca, dar aplica la diverse oferte, multi fara succes.Acestia nu apar in statistici.

Concluzia: Din datele statistice oficiale nu rezulta existenta vreunei discriminari la angajare.Romania, spre deosebire de alte state ale lumii are o piata a muncii care promoveaza egalitatea de sanse, dezvoltarea profesionala si personala, angajarea doar in functie de competenta si performante.Adevarat sau fals?Argumentati.

 

 

 

Bancuri

Posted by rentacred on November 8, 2012 at 4:05 AM Comments comments (0)

CODUL MUNCII  PE INTELESUL TUTUROR:

1. Ne nastem obositi pt. a ne odihni

2. Munca l-a creat pe om dar nici lenea nu l-a omorat

3. Daca vezi un coleg odihnindu-se, ajuta-l

4. Daca ti se face chef sa te apuci de munca, stai jos, odihneste-te si o sa-ti treaca

5. Ce poti face azi nu lasa pe maine ci pe poimaine sau raspoimaine, ca poate nu mai este nevoie.

6. Un lucru care nu se rezolva de la sine in 30 de zile, nu merita sa te mai ocupi de el.

7. Munca e sanatate curata, deci sa- o lasam pt. cei mai bolnavi ca noi.

8. Munca il innobileaza pe om , societatea noastra nu mai are nevoie de nobili, caci a trecut vremea lor.

9. Cine se scoala prea de dimineata doarme prea putin, e obosit si casca toata ziua.

10. Cine nu munceste nu greseste, iar cine nu greseste merita promovat.

11. Serviciul nu e crasma sa stai toata ziua in el, asa ca mai du-te dracului acasa.

2. ADEVARUL DESPRE MUNCA 

1. Muncesti in ture pana tarziu in noapte…

Tocmai ca o prostituata.

2. Esti platit sa faci clientul fericit…

Tocmai ca o prostituata.

3. Clientul iti plateste o multime de bani, dar angajatorul isi tine aproape fiecare banut pentru el…

Tocmai ca o prostituata.

4. Esti rasplatit pentru implinirea viselor clientului…

Tocmai ca o prostituata.

5. Relatiile de prietenie se duc naibii si ajungi sa-ti petreci timpul cu oameni din aceeasi profesie ca

si tine…

Tocmai ca o prostituata.

6. Cand trebuie sa te intalnesti cu un client, trebuie sa fii intotdeauna bine dispus si frumos imbracat…

Tocmai ca o prostituata.

7. Dar cand te intorci acasa arati de parca te-ai intoarce din iad…

Tocmai ca o prostituata.

8. Clientul intotdeauna vrea sa plateasca mai putin, dar asteapta lucruri incredibile de la tine…

Tocmai ca de la o prostituata.

9. Cand oamenii te intreaba despre job-ul tau, ai dificultati in a le explica ceea ce faci de fapt…

Tocmai ca o prostituata.

10. In fiecare zi cand te trezesti , iti spui: “N-am sa-mi mai petrec restul vietii facand asta.”

Tocmai ca o prostituata.

3.OFERTA DE JOB

Descrierea firmei

S.C. Firmă Random S.R.L. este un lider pe piaţa naţională în făcutul chestiilor. Activitatea firmei e aceea de a face chestii, lucru care nu e deloc uşor aşa cum pare. Chestiile făcute de Firma Random sunt recunoscute ca fiind cele mai tari din industria chestiilor. Acum, pe timp de criză de nervi, Firma Random scoate la vânza concurs postul de angajat.

Descrierea postului

Angajatul trebuie să facă tot ce i se spune.

Cerinţe

Persoana pe care o căutăm trebuie:

· Să facă să fie bine

· Să rezolve task-urile înainte să-i fie cerute, eventual înainte să fie gândite şi concepute

· Să ştie foarte bine www, css, asp, php, html, XML, omg, wtf, ffs, Flash, Photoshop, Premiere, Max, Maya, C++, C#, .NET, Java, MySQL, latină , arabă, chineză, klingoniană

· Să nu fumeze, să nu bea, să nu mănânce, să-şi controleze dreacu’ vezica până ajunge acasă (Aceste vicii sunt calea către partea întunecată. Viciile duc la pauze, pauzele duc la relaxare, relaxarea duce la timp în care nu munceşti.)

· Să nu aibă blog, cont pe facebook, twitter, yahoo, forumuri etc.

· Să nu aibă păreri (tupeiştii care îşi vor permite să îşi dea cu părerea vor fi concediati)

· Să aibă maşină proprie, pe care să o folosească în interesul firmei

· Să vină cu PC-ul de acasă şi să-şi cumpere programele pe care le foloseşte

· Să nu comenteze când primeşte feedback negativ

· Să nu întrebe de ce tot feedback-ul pe care îl primeşte e negativ

· Să semneze contracte fără să le citească

· Să nu fie nemulţumit (orice nemulţumire duce la concediere)

· Să aibă cel puţin cinci sau mai multe diplome de master sau doctorat (pentru că noi nu folosim hârtie igienică;)

· Să nu fie urât, pentru că nu ne plac oamenii urâţi şi toată lumea ştie că îţi strici imaginea dacă stai de vorbă cu oameni urâţi. Plus că s-a dovedit ştiinţific că nivelul de competenţă e direct proporţional cu felul în care arăţi

Beneficii

· Posibilitatea de a lucra peste program şi în weekend pentru tot restul vieţii

· Pachet salarial amuzant (e atât de mic încât te face să râzi)

· Şansa de a face să fie bine

· Impozit de 87%

· O dată la trei ani, oportunitatea de a se bate într-o arenă, pe viaţă şi pe moarte, pentru o mărire de salariu de 1,3%

· Colegi degeaba care o lălăie toată ziua şi care nu-şi justifică salariul uriaş

· Ocazia de a renunţa la viaţa personală

· Posibilitatea de a renunţa la drepturile  garantate de Codul Muncii pe care le are ca angajat

Bonusuri

· Toaletă publică

· Fluturaş de salariu

· Aer gratis

· Asigurare medicală (adică te asigurăm în fiecare zi că n-ai nici pe dracu’;)

· Acces la limba română

· Interneţi

Persoanele interesate pot depune şpaga si CV-urile unde vor până când avem noi chef.

4. NEGOCIEREA UNEI MARIRI DE SALARIU

Angajatul: Scuzati-mă, domnule, pot să vorbesc cu dumneavoastră?

Seful: Sigur, intră, ce pot să fac pentru tine?

Angajatul: Știti, sunt angajatul aceste firme de peste zece ani.

Seful: Așa …

Angajatul: Nu vreau s-o iau pe ocolite.

Aș vrea o mărire de salariu. Sunt mai multe companii care mă caută dar am zis să vorbesc cu dumneavoastră prima dată.

Seful: O mărire? Ti-aș da o mărire de salariu, dar nu e timpul potrivit pentru asta acum.

Angajatul: Vă înțeleg și stiu că situația economică curenta are un efect negativ asupra vânzărilor, dar trebuie sa luați în considerare că muncesc mult, am inițiativă și sunt loial acestei companii de peste zece ani.

Seful: Ok, luând în considerare acesti factori și pentru că nu am chef să caut pe altcineva în locul tău, îți ofer o mărire de 10% și încă 5 zile de concediu pe an. Ce zici?

Angajatul: Excelent. Mulțumesc, domnule!

Seful: Înainte să pleci, de curiozitate, care sunt companiile care te caută?

Angajatul: O…Electrica, Distrigaz, Romtelecom, ApaNova și banca.

5. CLISEELE DIN ANUNTURILE DE RECRUTARE, PE INTELESUL TUTUROR.ORICE ASEMANARE CU REALITATEA NU ESTE PUR INTAMPLATOARE!

- “Căutăm oameni cu experienţă” = “Trebuie să ţii locul la trei persoane care au plecat”.

– “Bune abilităţi de comunicare” = “Şefii comunică, tu asculţi, încerci sa înţelegi ce vor să spună, apoi execuţi şi te rogi să fie bine”.

– “Se cer abilităţi de conducere” = “Vei avea responsabilităţile unui şef, însa bani ioc şi respect deloc”.

– “Rezistenţă la stres” = “În firmă este un haos perpetuu, iar tu va trebui să te descurci singur”.

– “Salariu competitiv” = “Rămânem competitivi plătind mai puţin decât concurenţii noştri”.

– “Alătură-te echipei noastre dinamice” = “Nu avem timp să te instruim, deci va trebui să te descurci singur”.

– “Ţinută obişnuită” = “Nu te plătim prea mult ca să vii îmbrăcat la patru ace; totuşi, sunt unii tipi mai îndrăzneţi ce poartă cercei”.

– “Disponibilitate pentru program prelungit” = “Uneori trebuie să munceşti peste program; uneori în fiecare seară şi uneori în fiecare week-end”…

– “Sarcini diferite” =”Oricine din birou îţi poate cere socoteală şi îţi este şef”.

– “Trebuie să fii atent la orice amănunt” = “Nu avem serviciu de control al calităţii”.

– “Dacă îţi doreşti, mai presus de orice, o carieră ” = “Femeile care solicită un post nu trebuie să aibă copii (şi ar fi bine pentru ele să rămână aşa)”.

– “Interviul va fi personal şi confidenţial” sau “Numai persoanele selectate vor fi contactate” = “Dacă eşti bătrână, grasă şi urâta, ţi se va spune că postul s-a ocupat”.

 

Realitati europene

Posted by rentacred on October 11, 2012 at 7:00 AM Comments comments (1)

 

   Datorita faptului ca Romania nu ofera oportunitati de angajare, tot mai multi romani isi doresc un loc de munca in strainatate.Incurajati de reportajele senzationale despre palate si masini de lux ce apartin concetatenilor nostri lucratori pe alte meleaguri, tot mai multi isi inchipuie ca Occidentul  reprezinta singura salvare in urmatoarele situatii neplacute:

-lipsa unui loc de munca bine platit in Romania;

-presiunile creditorilor oricare ar fi acestia.

  Nu am ca scop spulberarea iluziilor nimanui, cu atat mai mult cu cat aceste iluzii sunt atent intretinute de mass media romaneasca.Totusi,  o trecere in revista a ratei somajului in tarile membre ale UE 15* sper sa fie tuturor de folos.

1. Italia este  membra a Uniunii Europene din anul 1952 si are o populatie  de 60 de milioane de locuitori. Populatia activa a Italiei se cifreaza la aproximativ 26 milioane. Dintre acestia, 2, 700 milioane erau someri in luna iunie 2012, rata somajului reprezentand deci 10,8 procente din populatia activa.

 Principalele sectoare economice ale Italiei:turism, industria modei, industria tehnologica, industria chimica, industria alimentara, contructiile de autovehicule.Regiunile din nordul Italiei se situeaza printre cele mai bogate zone ale Europei.

2. Suedia este membra a Uniunii Europene  din anul 1995.Populatia Suediei este de 9,2 milioane locuitori.Rata somajului, potrivit datelor Eurostat**reprezenta 7,5 procente din populatia activa in luna august 2012.

Sectoare economice: constructii de autovehicule, metalurgie, fabricarea dispozitivelor electronice, a echipamentelor pentru comunicatii, fabricarea produselor de hartie.

3. Marea Britanie a devenit membru UE din 1973.Marea Britanie are o populatie de 61,7 milioane locuitori.Potrivit Eurostat, rata somajului in luna iunie 2012  se cifra la  8 procente din populatia activa.

Economia Regatului Unit al Marii Britanii se bazeaza mai mult pe servicii si pe sectorul tehnologiilor de varf.

4. Irlanda a aderat la Uniunea Europeana in acelasi an cu Marea Britanie.La o populatie totala de 4,5 milioane de locuitori, Irlanda "se bucura" de o rata a somajului de 15 procente din populatia activa(luna august 2012).

5.Spania, tara membra a Uniunii Europene inca din 1986,a fost si a ramas  cea mai populara destinatie pentru forta de munca migratoare din Romania.Este tara care ne-a facut celebri drept "capsunari". Spania are o populatie totala de 45,8 milioane de locuitori si o rata a somajului de 25,1 procente din populatia activa.

Economia Spaniei se bazeaza pe servicii, turism, industria prelucratoare, agricultura.Datorita ratei mari a somajului Spania a decis impunerea de restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani.

6.Germania este una din tarile fondatoare ale Uniunii Europene.Populatia Germaniei numara 82 milioane de locuitori. La cea mai numeroasa populatie a Europei, Germania inregistreaza o rata a somajului de doar 5, 5 procente din populatia activa.Totodata Germania este a treia putere economica a lumii.Produce:autovehicule, echipamente de inalta precizie,echipamente electonice si de comunicatii, produse chimice si farmaceutice, s.a.

7.Franta.Franta este tara membra UE cu cel mai mare teritoriu.Populatia Frantei numara 64,3 milioane de locuitori. In luna august 2012 rata somajului inregistra 10,6 procente din totalul populatiei active.Economia avansata a frantei se bazeaza pe productia de automobile, industria aeronautica, tehnologia informatiei, electronica, industria chimica si farmaceutica, industria modei.

8.Tarile de Jos(Olanda).Membru fondator al Uniunii Europene.Populatia acestei tari se cifreaza la 16,4 milioane locuitori.In luna septembrie a acestui an rata somajului se ridica la  5, 4 procente din populatia activa.Economia Olandei se axeaza pe procesarea produselor alimentare, productia de substante chimice, productia de dispozitive electronice si electrice, rafinarea petrolului. Olanda este cunoscuta ca "tara lalelor" , fiind un producator de plante si flori recunoscut la nivel mondial.

9.Luxemburg(Marele Ducat al Luxemburgului) este membru fondator al Uniunii Europene.Stat de dimensiuni reduse, Luxemburg are o populatie cifrata la 0,5 milioane locuitori.Somerii luxemburghezi reprezinta 5, 2 procente din populatia activa a tarii.Economia Luxemburgului se axeaza pe sistemul bancar si de asigurari, la care se adauga productia metalurgica, urmata de agricultura si productia vinului.

10.Austria a aderat la Uniunea Europeana in anul 1995.Populatia Austriei numara 8,3 milioane de locuitori.In august 2012 somerii Austriei reprezentau 4,5 procente din populatia activa a acestei tari.Economia Austriei se axeaza pe agricultura, industrie, turism.

11. Belgia, membru fondator al Uniunii Europene este tara in care se afla sediul institutiilor europene.La  o populatie totala de 10, 7 milioane de locuitori numarul somerilor reprezentau in august 2012 7,4 procente din populatia activa. Economia Belgiei se bazeaza pe industria alimentara.

12.Danemarca a aderat la Uniunea Europeana in anul 1973.Populatia Danemarcei numara 5,5 milioane de locuitori.Rata somajului pentru aceasta tara, raportata la luna august 2012 era de 8 procente din totalul populatiei active.Economia Belgiei se bazeaza pe o puternica industrie a pescuitului, pe industria prelucratoare si turism.

13.Finlanda a aderat la Uniunea Europeana in anul 1995.Aceasta tara numara o populatie totala de 5,3 milioane de locuitori.Din totalul populatiei active, in luna august 2012 un procent de 7,9 il reprezentau somerii.Economia Finlandei se bazeaza pe productia de echipamente pentru telecomunicatii, productia de utilaje, otel, hartie si celuloza, lemn pentru constructii, produse din sticla si ceramica.

14.Grecia a aderat la Uniunea Europeana in anul 1981.Populatia Greciei numara 11,2 milioane de locuitori.Ultimele date privind rata somajului comunicata de aceasta tara catre Eurostat dateaza din luna iulie 2012.Potrivit acestora, rata somajului in Grecia a atins procentul de  25,1 din totalul populatiei active.Economia Greciei se baza(se bazeaza?) pe turism, agricultura, constructii si transport maritim.

15.Portugalia a aderat la Uniunea Europeana in acelasi an cu Spania: 1986.La o populatie totala de 10,6 milioane de locuitori,  somerii reprezentau 15, 9 procente din populatia activa in luna august 2012.Site-ul oficial al uniunii europene nu ofera date despre economia Portugaliei.

La nivel Euro 15, Eurostat comunica o rata a somajului de 10, 7 procente din totalul populatiei active.

Cateva date despre Romania:

Anul aderarii la Uniunea Europeana:2007

Populatie totala:21,5 milioane de locuitori

Rata somajului comunicata Eurostat: 7,1 procente, conform datelor disponibile pentru luna august 2012

Economie: Potrivit datelor prezente pe site-ul oficial al uniunii europene, economia Romaniei se bazeaza pe urmatoarele ramuri: siderurgie, petrochimie si productie de utilaje mecanice.

De ce am ales Euro 15 pentru aceasta postare?

Pentru ca majoritatea romanilor isi doresc un loc de munca in urmatoarele tari: Spania, Germania, Austria, Danemarca, Marea Britanie, Franta.Nu neaparat in aceasta ordine...Preferata este de departe Germania, tara care a impus restrictii in privinta angajarii romanilor si bulgarilor.Cu toate aceste restrictii, trecand peste ratele ridicate ale somajului, tarile membre UE15 cauta specialisti de inalta calificare.Politicile restrictive au la baza tendinta de protectie a intereselor propriilor cetateni.Este angajat un resortisant in momentul in care pe piata interna a muncii nu este identificat un candidat corespunzator cerintelor postului vacant.Studiati ratele somajului pentru tara/tarile pe care le preferati...Studiati pe ce ramuri se bazeaza economia tarii preferate...Interesati-va daca pentru cetatenii romani au  fost impuse restrictii de munca....

Nu intotdeauna informatiile prezentate in mass media reflecta si o realitate roz pe piata muncii externa.Vremurile in care mii de capsunari paraseau lunar Romania au trecut.

 

 

 


Rss_feed

Google Translator

Twitter Tweet Button

Facebook

Recent Videos

1097 views - 0 comments
1022 views - 0 comments
1348 views - 0 comments
1291 views - 0 comments