RENTACRED

"Gaseste serviciul care iti place si vei adauga cate cinci zile fiecarei saptamani" Michelangelo Buonarotti

Blog

Realitati europene

Posted by rentacred on October 11, 2012 at 7:00 AM

 

   Datorita faptului ca Romania nu ofera oportunitati de angajare, tot mai multi romani isi doresc un loc de munca in strainatate.Incurajati de reportajele senzationale despre palate si masini de lux ce apartin concetatenilor nostri lucratori pe alte meleaguri, tot mai multi isi inchipuie ca Occidentul  reprezinta singura salvare in urmatoarele situatii neplacute:

-lipsa unui loc de munca bine platit in Romania;

-presiunile creditorilor oricare ar fi acestia.

  Nu am ca scop spulberarea iluziilor nimanui, cu atat mai mult cu cat aceste iluzii sunt atent intretinute de mass media romaneasca.Totusi,  o trecere in revista a ratei somajului in tarile membre ale UE 15* sper sa fie tuturor de folos.

1. Italia este  membra a Uniunii Europene din anul 1952 si are o populatie  de 60 de milioane de locuitori. Populatia activa a Italiei se cifreaza la aproximativ 26 milioane. Dintre acestia, 2, 700 milioane erau someri in luna iunie 2012, rata somajului reprezentand deci 10,8 procente din populatia activa.

 Principalele sectoare economice ale Italiei:turism, industria modei, industria tehnologica, industria chimica, industria alimentara, contructiile de autovehicule.Regiunile din nordul Italiei se situeaza printre cele mai bogate zone ale Europei.

2. Suedia este membra a Uniunii Europene  din anul 1995.Populatia Suediei este de 9,2 milioane locuitori.Rata somajului, potrivit datelor Eurostat**reprezenta 7,5 procente din populatia activa in luna august 2012.

Sectoare economice: constructii de autovehicule, metalurgie, fabricarea dispozitivelor electronice, a echipamentelor pentru comunicatii, fabricarea produselor de hartie.

3. Marea Britanie a devenit membru UE din 1973.Marea Britanie are o populatie de 61,7 milioane locuitori.Potrivit Eurostat, rata somajului in luna iunie 2012  se cifra la  8 procente din populatia activa.

Economia Regatului Unit al Marii Britanii se bazeaza mai mult pe servicii si pe sectorul tehnologiilor de varf.

4. Irlanda a aderat la Uniunea Europeana in acelasi an cu Marea Britanie.La o populatie totala de 4,5 milioane de locuitori, Irlanda "se bucura" de o rata a somajului de 15 procente din populatia activa(luna august 2012).

5.Spania, tara membra a Uniunii Europene inca din 1986,a fost si a ramas  cea mai populara destinatie pentru forta de munca migratoare din Romania.Este tara care ne-a facut celebri drept "capsunari". Spania are o populatie totala de 45,8 milioane de locuitori si o rata a somajului de 25,1 procente din populatia activa.

Economia Spaniei se bazeaza pe servicii, turism, industria prelucratoare, agricultura.Datorita ratei mari a somajului Spania a decis impunerea de restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani.

6.Germania este una din tarile fondatoare ale Uniunii Europene.Populatia Germaniei numara 82 milioane de locuitori. La cea mai numeroasa populatie a Europei, Germania inregistreaza o rata a somajului de doar 5, 5 procente din populatia activa.Totodata Germania este a treia putere economica a lumii.Produce:autovehicule, echipamente de inalta precizie,echipamente electonice si de comunicatii, produse chimice si farmaceutice, s.a.

7.Franta.Franta este tara membra UE cu cel mai mare teritoriu.Populatia Frantei numara 64,3 milioane de locuitori. In luna august 2012 rata somajului inregistra 10,6 procente din totalul populatiei active.Economia avansata a frantei se bazeaza pe productia de automobile, industria aeronautica, tehnologia informatiei, electronica, industria chimica si farmaceutica, industria modei.

8.Tarile de Jos(Olanda).Membru fondator al Uniunii Europene.Populatia acestei tari se cifreaza la 16,4 milioane locuitori.In luna septembrie a acestui an rata somajului se ridica la  5, 4 procente din populatia activa.Economia Olandei se axeaza pe procesarea produselor alimentare, productia de substante chimice, productia de dispozitive electronice si electrice, rafinarea petrolului. Olanda este cunoscuta ca "tara lalelor" , fiind un producator de plante si flori recunoscut la nivel mondial.

9.Luxemburg(Marele Ducat al Luxemburgului) este membru fondator al Uniunii Europene.Stat de dimensiuni reduse, Luxemburg are o populatie cifrata la 0,5 milioane locuitori.Somerii luxemburghezi reprezinta 5, 2 procente din populatia activa a tarii.Economia Luxemburgului se axeaza pe sistemul bancar si de asigurari, la care se adauga productia metalurgica, urmata de agricultura si productia vinului.

10.Austria a aderat la Uniunea Europeana in anul 1995.Populatia Austriei numara 8,3 milioane de locuitori.In august 2012 somerii Austriei reprezentau 4,5 procente din populatia activa a acestei tari.Economia Austriei se axeaza pe agricultura, industrie, turism.

11. Belgia, membru fondator al Uniunii Europene este tara in care se afla sediul institutiilor europene.La  o populatie totala de 10, 7 milioane de locuitori numarul somerilor reprezentau in august 2012 7,4 procente din populatia activa. Economia Belgiei se bazeaza pe industria alimentara.

12.Danemarca a aderat la Uniunea Europeana in anul 1973.Populatia Danemarcei numara 5,5 milioane de locuitori.Rata somajului pentru aceasta tara, raportata la luna august 2012 era de 8 procente din totalul populatiei active.Economia Belgiei se bazeaza pe o puternica industrie a pescuitului, pe industria prelucratoare si turism.

13.Finlanda a aderat la Uniunea Europeana in anul 1995.Aceasta tara numara o populatie totala de 5,3 milioane de locuitori.Din totalul populatiei active, in luna august 2012 un procent de 7,9 il reprezentau somerii.Economia Finlandei se bazeaza pe productia de echipamente pentru telecomunicatii, productia de utilaje, otel, hartie si celuloza, lemn pentru constructii, produse din sticla si ceramica.

14.Grecia a aderat la Uniunea Europeana in anul 1981.Populatia Greciei numara 11,2 milioane de locuitori.Ultimele date privind rata somajului comunicata de aceasta tara catre Eurostat dateaza din luna iulie 2012.Potrivit acestora, rata somajului in Grecia a atins procentul de  25,1 din totalul populatiei active.Economia Greciei se baza(se bazeaza?) pe turism, agricultura, constructii si transport maritim.

15.Portugalia a aderat la Uniunea Europeana in acelasi an cu Spania: 1986.La o populatie totala de 10,6 milioane de locuitori,  somerii reprezentau 15, 9 procente din populatia activa in luna august 2012.Site-ul oficial al uniunii europene nu ofera date despre economia Portugaliei.

La nivel Euro 15, Eurostat comunica o rata a somajului de 10, 7 procente din totalul populatiei active.

Cateva date despre Romania:

Anul aderarii la Uniunea Europeana:2007

Populatie totala:21,5 milioane de locuitori

Rata somajului comunicata Eurostat: 7,1 procente, conform datelor disponibile pentru luna august 2012

Economie: Potrivit datelor prezente pe site-ul oficial al uniunii europene, economia Romaniei se bazeaza pe urmatoarele ramuri: siderurgie, petrochimie si productie de utilaje mecanice.

De ce am ales Euro 15 pentru aceasta postare?

Pentru ca majoritatea romanilor isi doresc un loc de munca in urmatoarele tari: Spania, Germania, Austria, Danemarca, Marea Britanie, Franta.Nu neaparat in aceasta ordine...Preferata este de departe Germania, tara care a impus restrictii in privinta angajarii romanilor si bulgarilor.Cu toate aceste restrictii, trecand peste ratele ridicate ale somajului, tarile membre UE15 cauta specialisti de inalta calificare.Politicile restrictive au la baza tendinta de protectie a intereselor propriilor cetateni.Este angajat un resortisant in momentul in care pe piata interna a muncii nu este identificat un candidat corespunzator cerintelor postului vacant.Studiati ratele somajului pentru tara/tarile pe care le preferati...Studiati pe ce ramuri se bazeaza economia tarii preferate...Interesati-va daca pentru cetatenii romani au  fost impuse restrictii de munca....

Nu intotdeauna informatiile prezentate in mass media reflecta si o realitate roz pe piata muncii externa.Vremurile in care mii de capsunari paraseau lunar Romania au trecut.

 

 

 

Categories: Munca in strainatate, Piata muncii, Analize

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply Nicolaseo
11:05 AM on September 7, 2017 
Travailleur indépendant depuis 2005 et véritable autodidacte, j'ai appris à créer des sites internet, les héberger sur le web et les positionner en 1er page des moteurs de recherche. J'ai fait du référencement ma spécialité et ma passion !

Mon parcours sur internet commence en 2005 sous le statut EURL par la création et la gestion complète de plusieurs sites e-commerce de prêt à porter, high tech, produits bio etc...

Mais le référencement internet et la programmation pour le web me plaisaient bien plus que la vente et les relations clients. Je me suis donc reconverti en 2008 dans l'affiliation et le Black Hat SEO. Date à laquelle je créais également mon agence de référencement google ce qui m'a permis un partenariat durable avec la société américaine SEOW.

J'ai lancé le projet Content-Spinning.fr qui permet de dupliquer votre contenu sans faire de duplicate content, le réseau Wpmu-Creator.com qui propose d'utiliser un très large réseau de blog et GHSTools.fr qui permet de gérer automatiquement le référencement de milliers de sites.

Je peux intervenir pour vous ou vos clients sur simple contact : +33 6 88 81 72 90 ou [email protected]

Google Translator

Twitter Tweet Button

Facebook

Recent Videos

1097 views - 0 comments
1022 views - 0 comments
1348 views - 0 comments
1291 views - 0 comments